Španělský streetfood: Lahodné dobrodružství pro chuťové pohárky

| | ,

Španělsko je země bohatá na kulinářské poklady a gastronomické tradice, které se odrážejí v široké škále chutných pokrmů. Když se řekne španělská kuchyně, mnoha lidem se vybaví tapas a paella. Ale když se ponoříte do ulic a pouličního jídla, otevře se vám svět plný nečekaných lahůdek a překvapení. Španělský streetfood nabízí jedinečnou možnost objevovat autentické chutě a poznávat místní kulturu. Připojte se k nám na této kulinářské výpravě, která vás provede tím nejlepším, co španělská ulice nabízí.

Jedním z nejoblíbenějších a nejznámějších španělských streetfoodů jsou bezpochyby tapas. Tento koncept malých porcí pokrmů umožňuje ochutnat různé speciality během jednoho jídla. Tapas jsou často servírována v restauracích, ale také se dají najít na stáncích a festivalech po celé zemi. Od tradičních španělských bramborových tortill až po plátky iberijské šunky a chřestové lístky s manchegem, tapas nabízejí bezpočet kombinací a nezapomenutelných chutí.

Ovčí sýr, Manchego Curado, 6 měsíců zrání, La Casota, 99 Kč

Dalším lákadlem španělského streetfoodu jsou empanadas, což jsou plněné pečené nebo smažené placky. Jejich náplň se může lišit, ale často se jedná o kombinaci masa, zeleniny, sýra a bylinek. Empanadas jsou oblíbené pro svou kompaktnost a pohodlnost při konzumaci. Jsou ideálním jídlem na cestu, které si můžete vzít s sebou a objevovat okolí.

Jedním z nejznámějších představitelů španělského streetfoodu je také bocadillo. Jedná se o tradiční sendvič, který je obvykle vyroben z čerstvé bagety a plněný různými ingrediencemi. Bocadillo může obsahovat vše od šunky a sýru po grilované ryby či marinované zeleniny. Je to jednoduchý, ale přesto chutný pokrm, který je oblíbený mezi místními obyvateli i turisty.

Nejčastěji je bocadillo plněná právě jamónem, což je sušená španělská šunka. “Jamón Serrano je šunka z bílého vepře, zatímco Jamón Ibérico je šunka z černého polodivokého prasete, která je charakteristická černým kopýtkem (pata negra). Jamón Ibérico de Bellota je šunka z prasat se speciální genetikou, žijících ve volném výběhu a krmených žaludy a bylinkami, tato šunka je považována za tu nejlepší na světě. Pokud hledáte nejvyhlášenější výrobce Jamónu Ibérico, je to rodinná farma Joselito,” dodává Jaroslava Šnejdarová, majitelka e-shopu eDelikatesy.cz.

Nemáte zrovna cestu do Španělska? Nevadí, lahodný španělský pokrm si můžete snadno připravit i ve své kuchyni, a to za pomocí běžně dostupných surovin v Česku. “Doporučuji Ropu Vieju. Toto jídlo sahá do historie latinskoamerické a kubánské historie a patří také do kanárské kuchyně. Existují dva druhy. Na Kubě se podává s trhaným masem a rýží, kdežto ve Španělsku je to polévka. V překladu by se Ropa Vijea dala pojmenovat něco jako “staré prádlo”. Součástí tohoto pokrmu jsou suroviny, které najdeme doma nebo na zahrádce. Hlavní surovinou je cuketa, paprika, kukuřice, či doma vyrobené klobásy. Je to výborná delikatesa, podává se zpravidla s rajčatovou omáčkou a osobně tento pokrm velice doporučuji” říká kuchař David Církva. 

Pokud máte rádi sladkosti, pak byste neměli minout slavné churros – pochoutku vyrobenou ze smaženého těsta a posypanou cukrem a skořicí. Churros jsou oblíbené nejen jako ranní či odpolední pochoutka, ale také jako pozdní noční občerstvení pro ty, kteří si chtějí vychutnat něco sladkého po dlouhé noci. A okouzlit například návštěvu tím jednoduše můžete i vy. Je to snadné:

Suroviny:

  • 1 šálek vody
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 lžičky cukru
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • olej na smažení
  • cukr a skořice na posypání

Postup:

  1. V hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte máslo, vanilkový extrakt a špetku soli.
  2. Jakmile voda začne vařit a máslo se rozpustí, přidejte hladkou mouku a cukr do hrnce. Rychle míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. Odstraňte hrnec z plotny a nechte těsto vychladnout asi 5 minut.
  4. K těstu přidejte jedno vejce a pořádně zamíchejte, dokud se vejce zcela nezačlení do těsta. Poté přidejte druhé vejce a znovu důkladně promíchejte.
  5. Těsto dejte do sáčku na zdobení s tryskou ve tvaru hvězdy nebo s hladkou tryskou.
  6. Ve velké pánvi zahřejte dostatek oleje. Se smažením chvíli počkejte, ale ne zase příliš, aby nebyl olej moc horký. Churros se totiž musí dostatečně propéct i uvnitř.
  7. Stlačte těsto ze sáčku na zdobení do pánve s horkým olejem a pokračujte do délky asi 10 cm. Můžete je krájet nožem nebo nůžkami.
  8. Smažte churros z obou stran, dokud nebudou zlatavě hnědé. Poté je vyjměte z oleje a nechte na ubrousku okapat přebytečný olej.
  9. Smíchejte cukr a skořici dle své chuti a obalte smažené churros v této směsi.
  10. Hotové churros podávejte ještě teplé s horkou čokoládou k namáčení.

Tip: Pokud nemáte k dispozici horkou čokoládu, můžete si připravit snadnou čokoládovou omáčku. Stačí rozpustit v hrnci nad nízkým plamenem smetanu a přidat na menší kousky nasekanou hořkou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a omáčka získá hladkou konzistenci.

Ať už se na své výpravě španělskými uličkami rozhodnete pro tapas, empanadas, bocadillo nebo churros, španělský streetfood vám poskytne skvělou příležitost objevit širokou škálu lahodných pokrmů, které odrážejí španělskou kulturu a tradice. Nechte se při svém putování unášet vůněmi a chuťovými dojmy, které vás zavedou do srdce této jedinečné kuchyně.

foto: unsplash.com, edelikatesy.cz

Předchozí

Z Prahy do Ostravy na jedno nabití? S novým Peugeotem 208 to zvládnete

Dejte si pauzu a zastavte se u Devíti křížů

Další