Španělský vermut: znovuobjevený elixír plný chuti

| |

Španělsko je proslulé svou lahodnou kuchyní. Tapas a paella jsou hrdými protagonisty místní gastronomie, ale cestovatelé, kteří chtějí ochutnat pravou podstatu Španělska, často opomíjejí jeden konkrétní nápoj. Vermut se stal nedílnou součástí španělské kultury jídla a pití a je dokonalým aperitivem, který nastartuje každé jídlo.

Pokud máte chuť na něco hořkého s bohatými bylinnými tóny, je právě vermut ideální nápoj. Navíc se skvěle hodí k celé řadě slaných i sladkých pokrmů. Vermut je aromatizované víno, které bylo ochuceno směsí bylinek a koření, což z něj činí jedinečný a lahodný zážitek. „Pokud chcete vermut ochutnat, Španělsko je tím nejlepším místem,“ zahajuje vyprávění Jaroslava Šnejdarová, odbornice na španělskou gastronomii a majitelka obchodu eDelikatesy.cz.

Vermut se ve Španělsku obvykle podává v barech a restauracích jako aperitiv před obědem nebo jako digestiv po něm. „Je běžné, že se v neděli u stolu shromáždí skupinky přátel, kteří popíjejí vermut a ochutnávají čerstvě připravené tapas, než se vydají na tradiční velký nedělní oběd,“ říká Jaroslava.

Vermut není jenom jeden

Ne všechny vermuty, které Španělsko vyrábí, jsou však stejné. Existují různé druhy vermutů, ale ve Španělsku se nejčastěji setkáte se sladkým a červeným vermutem, který se velmi liší od suchého vermutu, na který jste pravděpodobně zvyklí.

Vermut je fortifikované víno, což znamená, že lehké víno je posíleno alkoholem. „Míchání vermutu tak trochu připomíná kouzelnické míchání elixírů. Používají se různé maceráty bylinek jako je pelyněk pravý, yzop lékařský nebo fenykl a koření, například hřebíček, kardamom a skořice. Díky těmto přísadám žádné dva recepty na vermut nebudou zcela stejné. Obsah alkoholu ve sladkém vermutu se pohybuje kolem 15 %, takže i přes lákavou chuť a vůni k němu přistupujte s respektem,“ vysvětluje Šnejdarová.

Ve Španělsku se pijí dva hlavní druhy vermutu: sladký vermut a suchý vermut. Sladká verze je také známá jako červený vermut a tradičně se vyrábí ze základu z červeného nebo bílého vína, do kterého se přidávají rostlinné přísady, jako je skořice nebo vanilka. Obvykle obsahuje větší množství cukru, který mu dodává bohatou, sladkou chuť. Španělský bílý vermut je známý svou sušší chutí a vyrábí se na bázi bílého vína s přídavkem heřmánku, koriandru a dalších bylinek. Kromě těchto dvou základních druhů vermutů se ve Španělsku vyskytují i další, včetně polosladkého vermutu, který je lahodnou směsí sladkého a suchého vermutu.

Celler Sort del Castell, Yzaguirre Rojo Reserva, 459 Kč, eDelikatesy.cz

Vermutová renesance

Vermut v posledních letech znovu získává na popularitě. Pití vermutu jako aperitivu vlastně nikdy úplně nevyšlo z módy, ale teprve v posledních letech si mladí lidé začali tento španělský nápoj znovu objevovat. Stal se z něj trendy drink a vedle klasických hospůdek, které ho podávají už po staletí, se objevují nové vermuterie. „Katalánský vermut se obvykle podává z lahví, ale v Madridu zjistíte, že nejlepší vermut je z kohoutku neboli „de grifo“. Obvykle se pije rovnou nebo s ledem, s plátkem pomeranče nebo citronu, ale někdy se přidává i kapka perlivé vody,“ říká Jaroslava.

Většina podniků vám ke skleničce vermutu nabídne jako pozornost mističku oliv nebo nějaké jiné slané tapas, které vyváží sladký nápoj. A pak už jen zbývá si užít slunečné odpoledne, ideálně s výhledem na nekonečně modré moře.

Předchozí

Od baťovských domků až na Antarktidu

Spolek Cesta Česka pořádá příměstský tábor „Po stopách starých řemesel“

Další