Ondřej Chládek: „Zájem o surovou whisky je obrovský“

| |

Bohužel ne každému se podařilo náročný rok 2020 byznysově ustát, ba co víc, nastartovat v něm něco zcela nového. Spolumajitel Trebitsch Whisky, Ondřej Chládek, ale od začátku pandemie věděl, že pokud rychle něco nevymyslí, může to být pro jeho firmu rok poslední. Naštěstí se stal pravý opak a Trebitsch Whisky se daří jako nikdy předtím.

Na konci loňského roku jste začali nabízet zákazníkům novou investiční příležitost, a sice nákup vlastních sudů s Trebitsch Whisky. Jak vás to napadlo a jak dlouho trvalo, než jste tento plán zrealizovali?
Na úvod bych rád upřesnil, že se nejedná o investiční instrument v tom pravém významu, protože při podpisu smlouvy a uhrazení ceny se fyzicky stáváte majitelem sudu. Zákazník si ho tedy koupí a my mu pak garantujeme jeho odkup za předem jasných podmínek.

A ta realizace?

Takovou věc samozřejmě neuděláte přes noc. Paradoxně nám v tom pomohl začátek pandemie, kdy jsme museli mnohem více přemýšlet nad tím, jakým směrem se vydáme a co dalšího bychom mohli našim zákazníkům nabídnout. Kdybych to měl vyjádřit časově, tak od nápadu k realizaci uběhlo cca půl roku a první sudy jsme zákazníkům prodali na podzim 2020.

Jestli to tedy chápu správně, tak si u vás mohu koupit sud o různých velikostech a vy mi ho pak dopravíte domů a za pár let ho odkoupíte? 

Ten postup je jiný. Vy si od nás sud opravdu koupíte, ale domů si ho vzít nemůžete. Sudy se surovou whisky musí zůstat v daňových skladech, kde jsou pod nepřetržitou kontrolou státu. Pokud se tedy rozhodnete koupit třeba 50l sud na období tří let, tak vás bude stát 90 750Kč. Po podpisu smlouvy se zavazujeme, že sud v nějakém časovém horizontu vyrobíme a naskladníme. S drtivou většinou klientů si pak zajišťujeme předkupní právo na odkoupení sudu se zhodnocením na úrovni 8%p.a. 

Říkáte s drtivou většinou, což ale znamená, že ne se všemi. Co když si ho někdo bude chtít nechat?
Tak samozřejmě může, nikdo mu v tom nebrání, sud je jeho majetkem. V takovém případě se může rozhodnout sud po uplynutí této doby prodat komukoli dalšímu, nebo si ho zkrátka dále nechat. Pořád ale platí, že si sud nemůže vzít domů, protože se jedná o neokolkovaný alkohol.

Byl to váš nápad, nebo jste našli inspiraci v zahraničí? 

Na mezinárodní úrovni se nejedná o nic nového. Vyhlášené zahraniční palírny to rovněž umožňují a víme, že je o to ve světě zájem. Jestli někdo nabízí něco takového i u nás v tuzemsku nevíme, ale spíše si myslím, že ne. My jsme jen chtěli dát našim zákazníkům další možnost, jak nás podpořit a jim samotným zase možnost vydělat. Je to výhodné pro obě strany.

Je o sudy zájem?

Zájem ze strany zákazníků nás opravdu překvapil. Prodeje se spustily prakticky okamžitě a není dne, kdybychom nějaký sud neprodali. Na komplexní hodnocení je ještě brzy, a i když to vypadá velmi dobře, nechci raději nic zakřiknout. Velmi dobře si uvědomujeme, že stávající situace není pro hodně lidí vůbec ideální a o to více si vážíme zákazníků, kteří si kupují jak naši whisky, tak nově i sudy.

Jaké sudy nabízíte, a o které z nich je největší zájem? 

Máme sudy od 30l až po velké 220l. Největší zájem je o 50l za již zmíněných 90 750Kč. Prodali jsme ale i ty největší 220l za 399 300Kč. Většina zákazníků chce sud na delší dobu, což je vcelku logické, protože pak je to zhodnocení opravdu zajímavé. 

Kde je uskladňujete? 
Máme několik daňových skladů. Jeden přímo u nás v baru v Třebíči, další na Vysočině a nově teď budeme otevírat sklad přímo v Praze.

Kde konkrétně, jestli to není tajné?
Už není. Po dlouhých jednáních jsme nakonec majetkově vstoupili do Počernického pivovaru a Pivo Karlín. Díky této spolupráci budeme mít možnost vařit a následně i pálit naši whisky přímo v Praze, což je pro nás byznysově velmi důležité. Zároveň budeme mít další velké prostory pro uskladnění a staření whisky a v neposlední řadě pak skvělé místo na setkávání se s našimi obchodními partnery, zákazníky a klienty.

Jak často naskladňujete nové sudy? 
Chtěli bychom ještě více, ale pochopitelně i pandemie tento proces zkomplikovala. Napáleno máme a teď pálíme další whisky, ale menší problém byl s dodávkou a produkcí sudů. To už se ale také dostává do normálu a velkou část už máme naskladněnou a zbytek prodaných sudů bychom měli uložit do skladů v následujících týdnech.

A další plány na zbytek roku? 

Těch máme pořád hodně, ale neradi o nich mluvíme, dokud nejsou těsně před dokončením. Největší letošní novinkou je prozatím uvedení naší šestileté Trebitsch Whisky. S nadsázkou můžeme říct, že jsme si už vychovali „prvňáčka“ a vypadá to, že bude velmi šikovný. Zpět k otázce. V loňském roce jsme na trh uvedli několik nových whisky s finishy po rumu, koňaku a portském a jak se ukázalo, lidem tyto novinky chutnají.Hledáme tedy další inspiraci, čím naše portfolio rozšířit. Pochopitelně chceme rozvíjet prodeje sudů, ještě více nastartovat náš prodejní e-shop, opět se naplno pustit do B2B spolupráce a uvést v život všechny plány, které teď máme rozpracované. A že jich je…

Před koronavirovou pandemií jste se často zmiňovali o vašem působení v zahraničí. Jak se vám tam daří? 

S nástupem pandemie jsme museli spoustu aktivit přehodnotit a řadu z nich změnit. V zahraničí stále působíme, ale naplno věnovat se mu budeme až koncem letošního roku a v roce 2022. Například v USA, kde jsme nastartovali první jednání ve druhé polovině roku 2019, je situace stále velmi nejistá a dostat se tam je prakticky nemožné. A některé věcí bohužel přes online nevyřešíte. Abychom tedy přežili, museli jsme se obchodně přeorientovat na online prodej a více se soustředit na koncového zákazníka. Do pandemie byly naším největším odběratelem restaurace a hotely, zkrátka vyšší horeca. To se pochopitelně změnilo, ale už teď vnímáme i v této oblasti mírné oživení, tak uvidíme, jak se bude situace dále vyvíjet. Zůstávám však optimistou. Myslím si, že všichni už si přejí návrat k normálnímu stylu života bez omezení a restrikcí a podle našich dosavadních výsledků tomu všechno napovídá.

Předchozí

Vzniknou nová pracovní místa díky investicím?

Sběratelské předměty naplnit očekávané zhodnocení?

Další